UČLANITE SE

Vijesti


17. srpnja 2022.

U panel raspravi u sklopu konferencije održane u HAZU-u sudjelovali su glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško, predsjednik Uprave PBZ-a Dinko Lucić, predsjednik Uprave HPB-a Marko Badurina i glavni tajnik Sindikata znanosti Vilim Ribić.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Dinko Lucić, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Marko Badurina i Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja su u panel-diskusiji, koju je svojim kritičkim opaskama začinio sindikalac Ribić, dočarali kakvu će promjenu u životu poduzetnika i građana donijeti euro. Dok je menadžerski trojac bez rezerve podržao ulazak u europodručje, sindikalac Ribić vjeruje da je euro dobar i koristan, posebno u normalnim okolnostima, ali u krizi može imati katastrofalne učinke.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 15. srpnja 2022.
17. srpnja 2022.

U subotu, 11. lipnja 2022. godine održana je 1. sjednica u X. sazivu Velikog vijeća Matice hrvatskih sindikata na kojoj su se proveli redovni izbori za predsjednika/cu Matice i članove Nadzornog odbora i Članskog vijeća. Za predsjednicu Matice hrvatskih sindikata izabrana je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, s jednoglasnom podrškom od 43 glasa.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 13. lipnja 2022.
24. siječnja 2022.

Večernji list objavio je opsežan i uravnotežen prikaz dilema oko skore zamjene kune eurom u RH. Dva različita rakursa na prednosti i nedostatke eura kao nacionalne valute iznijeli su profesorica Marijana Ivanov s EFZG-a i Vilim Ribić ispred Matice hrvatskih sindikata.

Izvor: Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, 10. siječnja 2022.
1. prosinca 2021.

Matica hrvatskih sindikata, Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske uputili su dana 23. studenoga 2021. godine hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu zajedničko pismo kojim traže njihovu potporu donošenju odluke o pokretanju međuinstitucijskih pregovora (trijaloga) o Direktivi o primjerenim minimalnim plaćama.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 23. studenoga 2021.
1. prosinca 2021.

U časopisu Lider od 12. studenog objavljen je opsežan intervju s Mirelom Bojić. Autor intervjua Vanja Figenwald s glavnom tajnicom Matice hrvatskih sindikata razgovarao je o sadržaju aktualnih pregovora o izmjenama Zakona o radu.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 23. studenoga 2021.
27. listopada 2021.

Nakon što je sindikatima i poslodavcima prošlog tjedna upućen nacrt prijedloga novog Zakona o radu (ZOR), jučer su se socijalni partneri sastali u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i dogovorili da će pregovori o ZOR-u biti održavani jednom tjedno, a počinju 5. studenog raspravom o prvih 39 članaka opsežnog prijedloga Zakona.
Na stolu je cijeli niz promjena, a reguliranje platformskog rada, propisivanje uvjeta rada od kuće i na daljinu te postroživanje uvjeta za sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme je među najvažnijima. Plan nadležnog ministra Josipa Aladrovića, koji nije mogao nazočiti sastanku jer je zaražen koronom, jest da novi ZOR bude usvojen u Saboru sredinom iduće godine.

Izvor: Jutarnji.hr, 27. listopada 2021.
27. listopada 2021.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić povodom prikupljanja potpisa za referendum o uvođenju eura.
Uvođenje eura je sindikalno pitanje prvoga reda. Imati valutu koja nije pod kontrolom vlastite ekonomske politike prijetnja je položaju radnika i običnih građana. Porast cijena, kao posljedica uvođenja eura, znatno je manja opasnost od pada plaća i gubitka radnih mjesta koji će nastupiti u budućim ekonomskim krizama, ako ostanemo bez vlastite valute. U takvim situacijama slijedi smanjeno punjenje proračuna.
Smatramo da je Vlada RH bila dužna politički i moralno raspisati sama referendum pa skupljanje potpisa ne bi bilo potrebno. Promjena nacionalne valute jedno je od najvažnijih nacionalnih pitanja. Upitna je demokratičnost vlasti koja takvu epohalnu promjenu u životu jednog naroda želi nametnuti bez provjere volje svojih građana.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 26. listopada 2021.
24. listopada 2021.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić bio je gost N1 Studija uživo gdje je govorio o stanju u sindikatima, navodeći razloge zbog kojih se smanjuje broj članova.
Osnovni razlog je da u Hrvatskoj prava iz kolektivnog ugovora, koja predstavljaju “proizvod” sindikata, u jednakoj mjeri koriste članovi i nečlanovi, dakle i oni koji svojim doprinosom financiraju profesionalni pogon sindikata i svi ostali koji u tome uopće ne sudjeluju. Gledajući dalje hrvatsku situaciju, ukazao je na problem neadekvatne kontrole primjene radnog zakonodavstva. U širem, globalnom kontekstu gubitak članstva rezultat je duha vremena koji je promovirao neoliberalni model vrijednosti u potpunosti okrenut individualizmu nauštrb solidarnosti i socijalne pravde.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 22. listopada 2021.
24. listopada 2021.

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u petak u Uredu predsjednika s predstavnicima sindikalnih središnjica u Republici Hrvatskoj – Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnog hrvatskog sindikata i Matice hrvatskih sindikata. Povod sastanka bio je Svjetski dan dostojanstvenog rada pa su teme razgovora predstavnika sindikalnih središnjica s predsjednikom Republike bile minimalna nadnica, neradna nedjelja, pametna migracijska politika i budućnost rada u post-Covid razdoblju.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 9. listopada 2021.
24. rujna 2021.

13. rujna održana je sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura u sklopu službenog posjeta potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa Hrvatskoj. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata i predsjedavajući Gospodarsko-socijalnog vijeća Vilim Ribić pozdravio je sudionike sastanka, te na početku iskazao zadovoljstvo zadnjim mjerama Europske komisije u pandemijskoj krizi. Istaknuo je kako među hrvatskim sindikatima nema euroskepticizma, naprotiv, sindikati su svjesni koje sve prednosti donosi članstvo u EU, ne samo financijske i ekonomske, nego još i više u smislu civilizacijske, demokratske i političke razine društva čiji smo član, razine koja je, prema njegovom mišljenju, najviša na svijetu.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 14. rujna 2021.
24. lipnja 2021.

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, poštovani ministre, još jednom vas pozivamo da na predstojećim sastancima date potporu donošenju Direktive i usprotivite se njenom razvodnjavanju. Vrijeme je da se konkretnim mjerama i djelima radnicima osiguraju dostojna minimalna plaća i dostojni uvjeti rada kroz snažan sustav kolektivnog pregovaranja.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 10. lipnja 2021.
31. svibnja 2021.

Matica hrvatskih sindikata (MHS), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) uputili su dana 28. svibnja 2021. zajednički komentar na Obrazac prethodne procjene učinka propisa za Nacrt prijedloga Zakona o radu koji je na e-Savjetovanju do 7. lipnja 2021. godine.
Neprihvatljivo nam je i što se na temelju naših analiza i stručnih podloga u ovom dokumentu nije našao praktički niti jedan od sindikalnih prijedloga iznesenih u cilju jačanja zaštite prava radnika i sprečavanja uočenih zlouporaba u svim glavama Zakona o radu.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 31. svibnja 2021.
29. svibnja 2021.

Suprotno uvriježenom shvaćanju da je visina plaće presudna za atraktivnost određenog poslodavca i da je najvažniji motiv pri odabiru posla, istraživanje pokazuje da su važniji sigurnost radnog mjesta, harmonični odnosi i društvena odgovornost poslodavca, a ispred iznosa plaće je i imidž tvrtke u poslovnom svijetu.
Portal Moj posao proveo je anketu među gotovo 2500 ispitanika kako bi doznali odakle dolazi negativna i loša slika o pojedinim tvrtkama. Čak 84 posto sudionika ankete smatra da su glavni razlog svjedočanstva "iz prve ruke" nezadovoljnih bivših i trenutačnih zaposlenika (mobbing, nemogućnost napredovanja, kršenje ugovorenih uvjeta, neadekvatno vodstvo, ali i niske plaće), kao i negativan odnos radnika prema poslu.

Izvor: Novac.hr, 28. svibnja 2021.
29. svibnja 2021.

Na portalu e-Savjetovanje pokrenuto je Savjetovanje o Obrascu prethodne procjene učinaka propisa za Nacrt prijedloga Zakona o radu. E- savjetovanje će trajati do 6. lipnja 2021. godine. U obrascu predlagatelj – Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike – analizira postojeće stanje, navodi probleme, razloge i argumente zašto je nužno mijenjati Zakon o radu te utvrđuje ciljeve promjena i predlaže moguća normativna rješenja.

Cijeli Obrazac možete pogledati i u raspravu se uključiti na linku: Savjetovanje o Obrascu prethodne procjene učinaka propisa za Nacrt prijedloga Zakona o radu

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 27. svibnja 2021.
29. svibnja 2021.

Nakon što je 2020. godine odgođena zbog pandemije, ove godine Međunarodna konferencija rada se prvi put u povijesti održava virtualnim putem i to u dva dijela. Prvi dio Konferencije odvijat će se od 3. do 19. lipnja, a drugi dio od 25. studenog do 11. prosinca 2021. godine. Ispred reprezentativnih sindikalnih središnjica, na ovogodišnjoj 109. Konferenciji sudjeluju Ivana Šepak-Robić (MHS) i Katarina Rumora (NHS).
Raspravljat će se o kršenju standarada Međunarodne organizacije rada odnosno kršenju odredaba međunarodnih konvencija od strane pojedinih država članica. U okviru odbora održat će se i rasprava o socijalnoj zaštiti te posebna rasprava o cjelovitom pristupu u nošenju s posljedicama pandemije bolesti COVID-19. U drugom dijelu Konferencije, raspravljat će se o nejednakostima u svijetu rada te o vještinama i cjeloživotnom učenju.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 26. svibnja 2021.
26. svibnja 2021.

Ulaskom u službenu proceduru Zakona o radu sindikati i poslodavci su iznijeli svoje početne pozicije, a sljedećih mjeseci, nakon formiranja radne skupine, kako se čini, mogu se očekivati tvrdi pregovori oko pojedinih odredbi. Glavni prijepor, čini se, mogla bi biti namjera ministra rada Josipa Aladrovića da se destimulira rad na određeno. Sindikati smatraju da nema potrebe za većim izmjenama odredbi sadašnjeg zakona koji, uz ostalo, određuje da on uvijek podrazumijeva potpisivanje dodatka ugovora o radu i preuzimanje različitih troškova, kao što je električna energija ili internet, te zdravstvenu zaštitu. Također, poslodavci žele da se poveća mogućnost prekovremenog rada u odnosu na sadašnjih 180 sati, dok je sindikatima to potpuno neprihvatljivo.

Izvor: Jutarnji.hr, 26. svibnja 2021.
26. svibnja 2021.

Vlada je pokrenula proceduru za donošenje potpuno novog zakona o radu, a najavila je to na svom portalu e-Savjetovanja objavom obrasca prethodne procjene učinaka u kojem otkriva i 11 točaka, odnosno ciljeva koji su motiv za donošenje potpuno novog propisa koji bi regulirao odnose radnika i poslodavca.
Među njima za sada nema najave moguće liberalizacije kad su u pitanju ugovori na neodređeno vrijeme, odnosno stalni ugovori, iako su i u samoj Vladi u prethodnom razdoblju isticali da će doći do promjena, a da bi zauzvrat trebalo smanjiti rad na određeno vrijeme. S obzirom na to da se nakon sedam godina ide na izradu potpuno novog ZOR-a, sve će opcije biti otvorene.

Izvor: Novi list.hr, 25. svibnja 2021.
18. svibnja 2021.

Na tematskoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), između ostaloga, raspravljalo se o reguliranju rada nedjeljom kroz Zakon o trgovini, Akcijskom planu za provedbu Europskog stupa socijalnih prava te revidiranim EU smjernicama za regionalne potpore.
Sjednici je nazočio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Nakon sjednice kazao je da su raspravljene tri važne teme, među kojima je i očuvanje radnih mjesta u krizi posljednjih godinu i pol dana. "Zahvaljujući smanjenju broja zaraženih i ubrzanoj dinamici procjepljivanja naših sugrađana, mislim da ćemo se sve više vraćati uobičajenim gospodarskim aktivnostima. To treba omogućiti tranziciju iz faze očuvanja radnih mjesta u fazu kreiranja novih radnih mjesta", rekao je Plenković.

Izvor: Dnevnik.hr, 17. svibnja 2021.
9. svibnja 2021.

Članovi sindikata, kroz organizirano djelovanje, ključni su akteri borbe za povoljniji radno-pravni status i veća prava svih radnika. Oni u toj borbi sudjeluju vlastitom aktivnošću i financiranjem stručnog aparata u sindikatima bez čega ne bi bilo ni ekonomske ni pravne podloge za kolektivno pregovaranje niti kontrole provedbe i zaštite prava radnika. Nečlanovi sindikata, s druge strane, ohrabreni činjenicom da će u svakom slučaju konzumirati podjednako sva prava i povlastice ugovorene kolektivnim ugovorima, ne participiraju u toj istoj borbi pa niti plaćanjem neke vrste naknade za korištenje izborenih prava. Naš zakonski sustav stavlja u neravnopravan i diskriminatoran položaj članove sindikata u odnosu na nečlanove.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 6. svibnja 2021.
9. svibnja 2021.

Povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada sindikalne središnjice organizirale su simboličan prosvjedni performans na zagrebačkom Glavnom kolodvoru pod nazivom “Zadnji vlak za bolje normalno”.
Cilj ovog performansa bio je upozoriti na neodrživost postojećeg ekonomskog, socijalnog i društvenog modela, čije je nedostatke dodatno naglasila kriza izazvana koronavirusom. Stoga oporavak od krize ne smije značiti povratak na “staro normalno”, niti “novo normalno” prekarnih poslova i jeftine radne snage, već priliku za izgraditi “bolje normalno” s kvalitetnijim i sigurnijim radnim mjestima, boljom plaćom, s više socijalne pravednosti, zaokretom od usluga prema industriji te bržom digitalnom i zelenom tranzicijom.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 1. svibnja 2021.
1. travnja 2021.

Socijalni partneri su u ponedjeljak, 29. ožujka održali vrlo zanimljiv i uspješan sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća. Sastanak je održan na inicijativu predsjedavajućeg GSV-a, Vilima Ribića, uz podršku i sindikalne i poslodavačke strane, kako bi se o Nacionalnom planu za oporavak i otpornost (NPOO) moglo raspravljati prije objave kompletnog dokumenta.
Riječ je o ogromnoj količini novca koja će nam se otvoriti europskim sredstvima, oko 30 milijardi eura do 2026. godine. Zanimljivo, najveći dio sredstava (15 %) je namijenjen za obrazovanje, ali i znatan dio za zdravstvo, javnu upravu i pravosuđe, obnovu nakon potresa, itd.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 31. ožujka 2021.
8. ožujka 2021.

Sindikalne središnjice su danas povodom Međunarodnog dana žena na Trgu sv. Marka održali javnu akciju pod nazivom “Za radno mjesto i dom bez nasilja – ratificirajte Konvenciju br. 190!”. Sindikalne središnjice ovom su akcijom još jednom pozvale Vladu Republike Hrvatske da hitno pokrene postupak ratifikacije Konvencije br. 190 Međunarodne organizacije rada o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada.
Riječ je o Konvenciji kojom se čvrsto određuju međunarodni standardi te se po prvi puta utvrđuje opće pravo svih radnika na rad bez nasilja i uznemiravanja, bez obzira na njihov ugovorni odnos, radni status ili sektor u kojem rade.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 8. ožujka 2021.
26. veljače 2021.

U međunarodnoj akciji koju su pokrenuli Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata 30. prosinca 2020., dan nakon razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, prikupljeno je ukupno 453.290,81 kuna namijenjenih za pomoć stradalima u potresu. Sindikalne središnjice SSSH, NHS i MHS odlučile su prikupljena sredstva rasporediti u jednakom dijelu među gradovima Petrinjom, Glinom i Siskom.
Ovoj akciji odazvali su se brojni sindikati iz Europe, s lokalne, regionalne, nacionalne i granske razine, kao i europska i međunarodna granska i krovna sindikalna udruženja, ali i brojni pojedinci.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 25. veljače 2021.
26. veljače 2021.

Dana 5.2.2021. Matica hrvatskih sindikata je sudjelovala na online konferenciji u organizaciji ETUC-a na kojoj su sudjelovale reprezentativne sindikalne središnjice iz zemalja u okruženju, kao i gosti iz Belgije. Konferencija je organizirana povodom prijedloga donošenja EU direktive od strane Europske komisije kojom se želi stvoriti okvir kojim bi se dovelo do pravednijih uvjeta rada ostvarivanjem adekvatne minimalne plaće. To je poslužilo kako bi se analizirao značaj same direktivne, sve njene pozitivne strane, kao i mnoge manjkavosti te nedovršenost same direktivne.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 13. veljače 2021.
24. prosinca 2020.

S velikom radošću i ponosom obavještavamo kako je Matica hrvatskih sindikata 9. prosinca 2020. postala punopravnom članicom Europske konfederacije sindikata – ETUC i time postala dio europske sindikalne obitelji! Učlanjenjem u ETUC Matici se pružila prilika sudjelovanja u kreiranju sindikalnih politika na europskoj razini te smo dobili snažne partnere koji će nam pružiti podršku u svim našim sindikalnim akcijama i pokretima. Prijavu Matice u potpunosti su podržali hrvatski članovi ETUC-a; sindikalne središnjice SSSH i NHS, a odobrio ju je Izvršni odbor ETUC-a.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 10. prosinca 20201.
8. prosinca 2020.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine danas su na sjednici većinom glasova podržali gradski proračun za iduću godinu, težak 13,65 milijardi kuna, uz žestoke kritike oporbe da je predizboran, a oštro protivljenje izazvala je i namjera prodaje Paromlina, Gredelja i Zagrepčanke. U gradskom proračunu za 2021. planira se 13,65 milijardi kuna ukupnih prihoda, odnosno 1,97 milijardi kuna (16,9 posto) više ukupnih prihoda nego ove godine.

Izvor: Index.hr, 8. prosinca 2020.
8. prosinca 2020.

Hrvatski sabor u petak 27. studenog 2020. usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama Ovršnog Zakona u koji je uvršten prijedlog Matice hrvatskih sindikata za dopunom članka 172. Ovršnog zakona na način da se na popis primanja izuzetih od ovrhe dodaju i sindikalne socijalne pomoći. Problem potrebe izuzeća sindikalnih socijalnih pomoći iz ovrha uočile su pravnica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Mirela Matijević Erceg i glavna tajnica Matice Mirela Bojić koje su artikulirale prijedlog izmjene zakona i uputile ga u Hrvatski sabor. Na ovu intervenciju Matice, uz posebno zalaganje zastupnika Marina Miletića, klub zastupnika HDZ-a prihvatio je naš prijedlog i uvrstio ga u amandman kojim se i sindikalne socijalne pomoći izuzimaju iz ovršnog postupka.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 11. rujna 2020.
28. rujna 2020.

Golema većina europskih sindikata koji predstavljaju 45 milijuna radnika glasala je za donošenje novog zakona EU koji podupire pravedne minimalne plaće i kolektivno pregovaranje. Nakon pune i otvorene rasprave, s 85% glasova za, članovi Europske konfederacije sindikata (ETUC) poduprli su zahtjev za europsku direktivu. Time je stavljen pritisak na predsjednicu Komisije Ursulu von der Leyen, koja je obećala da će u roku od 100 dana predstaviti prijedlog koji bi “osigurao da svaki radnik u EU ima pravednu minimalnu plaću”.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 11. rujna 2020.
28. rujna 2020.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, ujedno i član Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, priopćenjem je upozorio javnost na moguće katastrofalne posljedice ishitrenog i nepromišljenog srljanja Hrvatske u eurozonu.
Politička elita Hrvatske u predizbornom nadmetanju šalje poruke o tome kako bi ona upravljala Hrvatskom. Međutim, neke teme od vitalnog nacionalnog interesa, poput socijalno pravednih rješenja za nadolazeću ekonomsku krizu, doprinos imućnih krizi u društvu i očekivani novi val egzodusa stanovništva nisu u njihovom fokusu. Tema o kojoj se ne govori na pravi način, a o kojoj direktno ovisi dugoročni prosperitet građana je i ulazak Hrvatske u eurozonu.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 15. lipnja 2020.
1. lipnja 2020.

Što donosi treći paket kriznih mjera za očuvanje radnih mjesta? Komu će biti namijenjene, turizmu i ugostiteljstvu, prijevozu ili i drugim djelatnostima? Hoće li država nastaviti s otpisom ili odgodom plaćanja poreza i doprinosa? Tko će imati pravo na isplatu državnog minimalca?
O ovim i drugim temama u emisiji “Otvoreno” govorili su predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, Ivan Bračić iz HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika te ekonomski stručnjak i bivši ministar Mladen Vedriš.

Izvor: Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, 29. svibnja 2020.
30. travnja 2020.

Čelnici triju sindikalnih središnjica pozvali su u četvrtak Vladu da ograniči rad nedjeljom i blagdanima, te da do kraja godine minimalna plaća iznosi 4.000,00 kuna.
"Inzistiramo da se donese Zakon o ograničavanju rada trgovina nedjeljom i blagdanima, pozdravljamo ovu privremenu odluku stožera da se nedjeljom ne radi", rekao je novinarima na Markovu trgu predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Izvor: Tportal, 30. travnja 2020.
27. travnja 2020.

Predsjednik Matice detaljno je odgovorio na neutemeljene prigovore poreznog konzultanta gospodina Hrvoja Zgombića o posljedicama smanjivanja plaća u javnom sektoru usred krize, upućenih sindikatima nakon emitiranja emisije “Nedjeljom u 2” u kojoj je g. Ribić bio gost.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata 23. travnja 2020.
27. travnja 2020.

Gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 urednika i voditelja Aleksandra Stankovića, predsjednik Matice Vilim Ribić govorio je o ekonomskim poteškoćama koje su snašle Hrvatsku uslijed pandemije korona virusa i svom sindikalnom putu.

Izvor: Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, 20. travnja 2020.
4. travnja 2020.

Ministarstvo rada najavilo je sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća za sljedeći tjedan na kojoj će se, među ostalim, raspravljati i o pokretanju pregovora o plaćama u javnom sektoru, no čelnici sindikalnih središnjica kažu da to nije tema za GSV. Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske, i Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata javnih službi, rekli su nam da to nije tema sjednicu GSV-a, jer sindikalne središnjice nisu potpisnice kolektivnih ugovora o kojima će se raspravljati.

Izvor: Jutarnji.hr, 4. travnja 2020.
4. travnja 2020.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata za N1 televiziju je prokomentirao novi paket Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu pogođenom posljedicama COVID-19 epidemije. Istaknuo je kako je dobro da se ide s mjerama kako bi se pomoglo gospodarstvu, ali da su one nedovoljno precizne i rafinirane, zbog čega se otvara opasnost od zlouporaba.

Izvor: Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, 2. travnja 2020.
27. ožujka 2020.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u petak nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća da će Vlada u nastojanju smanjenja gospodarskih i socijalnih posljedica epidemije koronaviorusa voditi intenzivan dijalog sa sindikatima i poslodavcima. Naglasak sastanka, na kojem je i premijer Andrej Plenković, bio je na mjerama pomoći hrvatskom gospodarstvu u očuvanju radnih mjesta i gospodarske aktivnosti.
Sjednici, osim premijera i članova GSV-a odnosno predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca, nazočili su i svi ministri gospodarskih resora.

Izvor: N1, 27. ožujka 2020.
15. ožujka 2020.

Brojevi telefona Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za građane na temu koronavirusa: 091 468 30 32 i 099 468 30 01. Dostupni su za svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati.

Izvor: Ministarstvo zdravstva, 15. ožujka 2020.
15. ožujka 2020.

Nakon sastanka je na konferenciji za medije pozvao građane na odgovorno ponašanje i pridržavanje svih preporuka Stožera te obznanio da se, po uzoru na Istarsku županiju i trećinu zemalja EU, od ponedjeljka zatvaraju sve škole od ponedjeljka na dva tjedna. Što se tiče vrtića i fakulteta, isti je režim, ali odluku donose jedinice lokalne samouprave.

Izvor: 24 sata, 13. ožujka 2020.
9. ožujka 2020.

Prije 27 godina, 27. veljače 1993. godine, Maticu hrvatskih sindikata osnovali Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Nezavisni sindikat bibliotečnih djelatnika Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Sindikat djelatnika srednjih škola i učeničkih domova Republike Hrvatske, Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat radnika u djelatnosti socijalne zaštite.
Danas je Matica veličinom treća reprezentativna sindikalna središnjica u Republici Hrvatskoj koja okuplja 11 sindikata iz područja zdravstva, predškolskog odgoja, osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja, pravosuđa, djelatnosti mirovinskog osiguranja, bankarskih djelatnosti i razminiranja. Matica promiče zajednička prava i interese više od 60.000 članova.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 27. veljače 2020.
13. siječnja 2020.

Hrvatski sabor je na sjednici održanoj 31. listopada 2019. godine usvojio Zakon o potvrđivanju Konvencije br. 144 o tripartitnim konzultacijama radi promicanja provedbe međunarodnih radnih standarda. Konvencija br. 144 Međunarodne organizacije rada (MOR) iz 1976. godine jedna je od četiri tzv. upravljačke konvencije i spada među najvažnije konvencije te tripartitne organizacije. Hrvatska je do sada, uz Maltu i Luksemburg, bila jedina država članica EU koja je nije ratificirala, unatoč višekratnim zahtjevima sindikalnih središnjica.
Svrha Konvencije br. 144 je promicanje tripartizma i socijalnog dijaloga na nacionalnoj razini, kroz osiguravanje uključenosti organizacija poslodavaca i radnika u svakoj fazi aktivnosti MOR-a povezanih sa standardima.

Izvor: Matica hrvatskih sindikata, 10. siječnja 2020.
13. siječnja 2020.

Sindikati službenika i namještenika, radnika u kulturi, vatrogasaca i radnika u predškolskom odgoju u ponedjeljak su sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem potpisali četiri dodatka kolektivnim ugovorima.
Dodatci kolektivnim ugovorima odnose se na 11.524 djelatnika kojima se povećava osnovica plaće za 2,9 posto. Definirani su i regres te božićnica u iznosu po 1.250,00 kuna, dok će se jubilarne nagrade isplaćivati u visini neoporezivog iznosa do 31. ožujka iduće godine. Aneksi na snagu stupaju 1. siječnja, a tada kreću i daljnji pregovori, najavila je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić na potpisivanju u Gradskoj upravi, naglasivši da se ovaj Kolektivni ugovor (KU) smatra najboljim primjerom u Hrvatskoj.

Izvor: Tportal, 30. prosinca 2019.
2. prosinca 2019.

Premijer Plenković objavio je da je postignut dogovor i da se štrajk prekida, što znači da sutra počinje nastava u školama. Plenković je potvrdio da je dogovoreno povećanje koeficijenata kroz tri etape, kako se i nagađalo. Od 1. prosinca tako se koeficijent povećava za tri posto. Drugo povećanje od 1 posto je 3. lipnja. Još dva posto će biti isplaćeno 1. siječnja 2021. godine. Nenastavno osoblje će isti iznos dobiti kroz dodatke, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za medije

Izvor: Index, 2. prosinca 2019.
29. studenog 2019.

Sindikati su malo poslije 11 sati počeli obraćanje javnosti, a pred novinarima su se pojavili Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.
Ponuda Vlade o povećanju plaća, kako je rečeno na press konferenciji, glatko je odbijena. Ponuda vlade odbijena je velikom većinom i u osnovnim i srednjim školama, a štrajk ide dalje.

Izvor: 24 sata, 29. studenog 2019.
27. studenog 2019.

Vlada je obrazovnim sindikatima u štajku ponudila paket kojim bi se plaće u 2020. povećale za 10,4 posto, a sindikalno članstvo će odlučivati o tome prihvaća li tu ponudu na referendumu u srijedu i četvrtak, izvijestio je premijer Andrej Plenković nakon maratonskog sastanka.

Izvor: N1 Hrvatska, 27. studenoga 2019.
27. studenog 2019.

Vlada je obrazovnim sindikatima u štajku ponudila paket kojim bi se plaće u 2020. povećale za 10,4 posto, a sindikalno članstvo će odlučivati o tome prihvaća li tu ponudu na referendumu u srijedu i četvrtak, izvijestio je premijer Andrej Plenković nakon maratonskog sastanka.
Od 1. prosinca plaće bi se kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru povećava za 3 posto, od 1.siječnja povećale bi se za još dva, od 1. lipnja 3 posto, te od 1. listopada još 2 posto. U ukupno bi se u 2020. plaća povećala 10,4 posto. Usto stavljamo osigurač od 1 posto zbog koeficijenta, o kojima će se odlučivati nakon izbora da se izbjegne politizacija, o kojima bi uredba vrijedila za cijelu sljedeću godinu.

Izvor: Nacional.hr, 27. studenoga 2019.
25. studenog 2019.

Više tisuća ljudi okupilo se na prosvjedu na Trgu bana Jelačića koji je počeo u 12:05 pod nazivom "Hrvatska mora bolje". Prosvjed su organizirali sindikati zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, koji štrajkaju već gotovo mjesec dana. Poručili su da se borba nastavlja, a izračunali su da se na Trgu okupilo više od 40 tisuća ljudi.

Izvor: Dnevnik.hr, 25. studenog 2019.
23. studenog 2019.

Sindikati potpisnici potpore štrajku prosvjetnih radnika pozivaju Vladu RH da pristupi pregovorima sa sindikatima u štrajku do postizanja obostrano prihvatljivog rješenja.
Smatraju da je "neopravdan pritisak koji se radi na profesore, učitelje i nastavnike s obzirom na ozbiljnost njihove društvene funkcije učitelja i odgojitelja naše djece".

Izvor: Tportal, 22. studenog 2019.
22. studenog 2019.

Mi, dolje potpisani sindikati i sindikalne središnjice, podržavamo štrajk prosvjetnih radnika te izražavamo radničku solidarnost. U obrazovanje treba ulagati jer nam se obrazovanjem višestruko vraća sve što smo u njega uložili. Javni obrazovni sektor treba biti jedan od prioriteta ove države te ne pristajemo na daljnju diskriminaciju prosvjetnih radnika.

Izvor: Sindikat novinara Hrvatske, 22. studenog 2019.